Taalopleiding Nederlands
Ik durf niet te spreken
“Als Belg krijgen we allemaal 7 jaar Nederlands op school en tóch ken ik bijna niemand in mijn omgeving die het effectief vlot kan spreken. Met zoveel Vlamingen die dan ook nog goed Frans kunnen, is het extra moeilijk om te oefenen. Ik schaam mij echt voor mijn Nederlands, dus ik durf ook gewoon niet meer te spreken en daar laat ik veel mooie kansen mee liggen.”
Mensen verstaan mij niet
“Ik woon hier ondertussen al 7 jaar en heb veel taalcursussen gevolgd bij (taalinstituut A) en (taalinstituut B). Nu kan ik de mensen wel begrijpen, artikels lezen en mails schrijven, maar als ik probeer met mensen in het Nederlands te spreken, verstaan ze mij vaak niet. Na de derde keer “wablieft? sorry? wat?” gaan we uiteindelijk verder in het Engels en dan voel ik mij zo stom. Waarom kan ik het nog steeds niet?”

Ik vind geen betere job
“In mijn land heb ik een master in Human Resources, maar daarmee kan ik België geen job vinden. Er zijn wel internationale bedrijven, maar er zijn veel meer kandidaten dan vacatures. Ik begrijp wel dat ik voor mijn job Nederlands moet kunnen spreken, want hoe moet ik anders met de medewerkers praten? Maar ondertussen moet ik wel mijn huur en eten betalen, dus werk ik maar als poetsvrouw.”
Mijn partner kan het niet uitleggen
“Toen ik mijn Vlaamse vriend ontmoette, wist ik dat ik niet meer weg zou gaan. Plots zat ik in België een nieuw leven op te bouwen, leerde ik Nederlands en probeerden we samen te oefenen. Alleen lukt dat niet altijd zo goed: Ik vind mijn woorden niet, het gaat te traag voor hem, ik vraag hem “waarom staat daar ‘er’?”, hij antwoordt “dat is gewoon zo”. Dan toch maar Engels. Zo frustrerend!”
Dit zijn de meest voorkomende uitspraken van mensen voordat ze beroep deden op onze hulp voor lessen Nederlands. Dit zijn natuurlijk niet de enige problemen. Daarom geven we hier een aantal duidelijke voorbeelden van vorige klanten:
  • Mensen die Nederlands hadden geleerd op school, maar het nooit echt durfden spreken. Hierdoor konden ze de promotie niet krijgen die ze wilden of konden ze niet veranderen naar de job die ze echt wilden.
  • Mensen die plots Nederlandstalig gebied in hun portfolio kregen en al het werk op collega’s moesten afschuiven, iets waarvoor ze zich ofwel schaamden, ofwel commissie misliepen.
  • Mensen die naar België verhuisd zijn voor de liefde, maar hier moeten integreren, een job vinden, moeten kunnen praten met de schoonouders; die met hun partners Nederlands probeerden te spreken, maar dat het ondanks het vele proberen, toch niet lukte.
  • Mensen die verhuisden naar België voor hun job of in de zoektocht naar nieuwe toekomstperspectieven. Spijtig genoeg maken al het papierwerk, het slechte weer en de ‘Belgen die moeilijk zijn om vrienden mee te worden’ de overgang niet eenvoudiger.
  • Mensen die een job hebben die technisch gezien Engelstalig of Franstalig is, maar wiens collega’s wel Nederlands spreken onder elkaar aan de lunch-tafel, waardoor ze zich ervoor schaamden dat ze niet konden meepraten of dat de collega’s altijd moesten veranderen van taal.
  • Franstaligen of anderstaligen die wel Nederlands hadden geleerd, maar die buiten in de echte wereld hun Nederlands niet gebruiken, omdat mensen hen niet begrijpen.

Al onze taalopleidingen zijn maatwerk.

 

We kunnen dus zowel voor privélessen als voor interne groepslessen zorgen
bij u on site of bij ons op kantoor.

IK HERKEN MIJ HIERIN
en wil er iets aan doen!
Wat houdt de opleiding in?
Al onze taalopleidingen zijn maatwerk. We kunnen dus zowel voor privélessen als voor kleine groepslessen zorgen bij u of bij ons op kantoor (Hello Languages, Antwerpen).

Aangezien alle lessen op maat worden gemaakt, hebben we geen klassiek lessysteem. Een paar belangrijke elementen om in het achterhoofd te houden.

PRIVÉLESSEN, DUOLESSEN OF KLEINE GROEPSLESSEN

Het absolute maximum aan deelnemers is 8 personen per groep, maar we proberen doorgaans het aantal beperkt te houden tot 6 deelnemers. Aangezien het belangrijk is dat deze opleiding zo discreet en specifiek mogelijk is, vragen we meestal om de medewerking van de academische instelling of van de vakgroep om zo ideaal mogelijke groepen samen te stellen.

MAAK ZELF JE GROEP

De meeste mensen proberen zelf een groep te vormen van 4 waarbij iedereen hetzelfde niveau heeft, dezelfde beschikbaarheden en dezelfde wensen. Indien iemand groepslessen zoekt, maar zelf geen groep heeft, kijken wij of het interessant zou zijn om een groep te vormen. In dit geval kan de groep pas starten wanneer er minimum 4 deelnemers zijn. Dit kan soms snel gaan, maar dit kan ook soms lang duren.

GEEN VASTE UURROOSTERS

De studenten beslissen zelf wanneer dit voor hen zou passen. In het geval van privélessen valt dit enkel te bespreken tussen de docent en de student. In het geval van groepslessen is het belangrijk dat de hele groep akkoord gaat over een wekelijks schema. We geven elke weekdag les tussen 8u en 22u of op zaterdag tussen 9u en 16u.

GEEN VASTE FREQUENTIE OF LOOPTIJD

Ook hier beslissen de studenten zelf hoe vaak ze les willen nemen. We werken wel met lesblokken van 1,5u tot max. 3u afhankelijk van de concentratiespanne, aangezien dit het interessantste is voor de vooruitgang van de student. De meesten kiezen ervoor 1x of 2x per week les te nemen. De looptijd wordt ook bepaald op basis van het beginniveau, de leerpatronen (om te zien hoe snel de student bijleert) en het gewenste eindniveau.

INTENSIEVE CURSUS

Een intensieve cursus is enkel mogelijk bij privélessen of als de studenten zelf als groep van min. 4 personen komen. Wij selecteren ook zeer streng op wie zo’n traject mag volgen, aangezien dit niet bij iedereen even goed werkt.

GEEN VISUMAANVRAGEN, GEEN EDUCATIEF VERLOF

Het is niet mogelijk om via ons in aanmerking te komen voor een visumaanvraag of educatief verlof. Als u werkt voor een KMO is er daarentegen wel de optie om tot 50% subsidies te krijgen. Voor meer informatie hierover, verwijzen we graag naar de bedrijfspagina.

Wat onze klanten zeggen

Verkozen tot meest innovatieve taalprovider van Vlaanderen door Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen

X